买琴买鼓,就找魔菇!

吉他中國论坛

[贝斯吉他硬件] 選擇人生第一支貝斯

吉他中国微信公众号
古語有雲「工欲善其事,必先利其器」,雖然我唔會100%認同呢句說話,不過在初學嘅階段,有一支適合自己嘅Bass確係非常重要的,但係點為止適合自己呢?

Arial Pro II SLB
記得很多年前,第一次接觸Bass,從朋友手上接收了一支叫什麼Arial Pro II SLB的Bass,一千元不到的價錢,聲音如何就不懂去說,只記得是換上了EMG的Pick Up。如果作為新手練習之用,我也覺得很足夠了,不算很好彈,但又不算太差,對得起個價。
當你去買Bass嘅時侯,可能你未必清楚知道自己想要是什麼類型嘅聲音,你會發現有啲Bass發出的聲音十分柔軟,有啲聲音卻十分搶耳;

對初學者來講,想玩又唔想用咁多錢,咁樣你便要細心考慮了。我自己也是過來人,當年第一支Bass是朋友轉讓的,用來練習其實已經好足夠了。不要誤會為佐玩音樂便要用全副身家去買樂器,絕對非也! 呢世界並非只得音樂一樣東西等你去你追求,最重要是你覺得物有所值。

到你開始認識佐Bass呢樣野,你清楚自己想要什麼聲音,到時再買一支貴野、啱自己口味嘅Bass都唔遲。當然,如果你一開始已經好清楚了解自己想要什麼聲音,你大可以唔使理我呢篇文章,浪費你的時間了。

以下是一個初學者選購Bass的準則:
1. 手感 (坦白講,手感都是一份錢一份貨,平價Bass講手感似乎又不太適合。)
唔好同人講你要咩聲要咩聲,你彈得唔舒服,還有什麼音樂感、手感可言? 更何況新買的琴聲呢?特別在新手期,很容易因為手感差、彈極都彈唔好而放棄。所以新手買Bass,最緊要都係要啱自己手型,彈上去舒服先得。

2.外型
如果支Bass你第一眼望上去覺得個樣唔得,咁你千祈唔好買。因為連你自己都覺得支Bass樣衰,你真係唔會想攞起佢來綀習,久而久之你便會放棄唔想再彈落去,你要知道玩樂器呢家野真係三成係天份,七成靠努力練習返來的,你唔練習就一定唔會彈得好。

3.牌子
我不是虛榮心作祟,就是從實際角度出發,在你新手唔識得去測試一支Bass嘅時侯,買一支有牌子的Bass(例如Fender墨西哥廠或者一些日本牌子入門級),其實係一個比較保險嘅做法。仲有,當你想賣佐佢換支新Bass,應該也能賣到一個比較好嘅價錢,點講都比你買雜牌、山寨或者冒牌更好、更有經效益。仲有搵間比較有信譽嘅琴行買亦都係比較有保障的,記住張單要好好保存。

4.聲音
新手期間,自己都唔知想要咩嘅聲音,有一支Bass發出令你唔討厭的聲音便可以了。 記得試嘅時侯,你要有耐性,儘管試清楚每一個琴格,聽吓有無咩雜聲。試聲嘅時侯,每次獨立試一個Pick Up嘅聲音。當每個Pick Up都獨立試過後,再試一次全開嘅效果,試清試楚就可以了,反正試嘅時候係唔使錢的。至於Amplifier方面,其實也是不用太執著,都係果句,有錢就買好一點,無錢就睇餸食飯,每個牌子都有入門級,真係唔知買邊隻就揀有牌子或者款式來買就算了。一開始在家用的話也不用買那麼貴,基本上10W都已十分足夠。都係果句,你有錢的話不妨買大點一點的,15吋會更加好,對低音輸出會更好,不過15吋其實都已經幾貴。

如果你有朋友彈開Bass的,搵佢陪你一齊去買吧!佢識嘅比你多,而且你也可以同佢商量一下,至少你的錢能買回一支價值相等的Bass。

最後,玩樂器呢家野,你嘅預算有幾多,便買幾多吧!自己喜歡就可以了,不過休想用一千可以玩到五千嘅表現。

雖然設備係重要,但初初學習,還是不要太過追求設備,好好去練習好先再講吧,玩音樂,又唔一定係燒銀紙的。

吉他中国抖音
好文章,不过还是简体字比较习惯,繁体有点复杂
GC视频号
言之有理!初学者多练为上。
买琴买鼓,就找魔菇
发表于 昨天 11:36 | 显示全部楼层
其实我都有D想买Arial Pro II,不知道哪里有